Krig i bloggvärlden - igen

Detta långa inlägg börjar med något så mörkt och dystert som "krig", men avslutas ljust - med kärlek, hopp om bättre liv för andra och om givandets glädje. Det är ju faktiskt snart jul.

Men vi börjar som sagt med kriget. På ena sidan - Tyskungen. På andra sidan ett dussin "storbloggare", eller kanske egentligen bara en av dem - Kissie. Övriga elva kan nog anses vara för passiva för att "räknas" - de har nog snarare valt den svenska fegvägen - neutralitet (inte menat som att vi anser det vara ett dåligt val).

När vi gick in på Kissies blogg i morse läste vi förvånat ett läsarmail som hon fått - från någon som hette Klaus. Ett väldigt otrevligt mail. Kunde det vara från Klaus - Tyskungen? Var mannen som skriver så vackert så man vill gråta en sådan elak person??

Efter en titt hos Tyskungen så visade det sig att svaret var ja. I allafall svaret på den första frågan, brevet var från honom.

Kort sammanfattning av kriget:
Hos Kissie finns Tyskngens mail att läsa - ett inte så trevligt mail (där han bland annat kallar henne för särskrivande och självupptagen liten barnrumpa och skriver att hon äcklar honom). Hon skriver sedan att Tyskungen tidigare har skickat ut ett massmail och bett henne och andra storbloggar att länka till honom "det är inte för hans skull utan hans läsare eller vad han sa". Kissie svarade med ett "Bite me" varpå Tyskungen frågar vad hon menar. Det hann hon inte svara på och sen fick hon det otrevliga mailet från Tyskungen.

När man läser detta får man ju onekligen intrycket att Tyskungen är en rejält konstig prick. Men sen måste man ju självklart gå in hos honom och läsa hans version av det hela också.

Hos honom finns det en lite mer detaljerad bakgrundsbeskrivning. Han skriver att han mailat till ett dussin storbloggare och bett dem hjälpa till med den insamlingskampanj som han haft senaste tiden. Eller, om de inte ville länka till honom, istället uppmärksamma kampanjen The give hope moment (Barncancerfonden).
 
Endast en av dem svarade - och det var Kissie med sitt uttömmande - "Bite me". Tyskungen svarade då och undrade om detta skulle tolkas som en förolämpning? Svaret uteblev. Då gick han istället på attack och sa vad han "innerst inne tycker om henne."  Och det är det som hon publicerat idag. Och som kanske ändå var att överreagera lite - "Bite me" är ju i och för sig ganska omoget - men Kissie är ju trots allt bara en tonåring...

Men efter att ha läst bådas versioner av saken så får ju hela kriget hur som helst ett nytt sken. (Det vi fortfarande har osett är ju i och för sig hur Tyskungens inledande "massmail" såg ut - en anonym kommentar hos Tyskungen antyder att de kanske - trots sitt behjärtansvärda ändamål - inte inleddes särskilt trevligt)

Det är ju klart att Tyskungen skulle vinna läsare på att alla dessa tolv storbloggare länkar till hans egen insamling. Och självklart vet han om det. Men, främst, länkarna hade sannolikt gjort att fler kronor kom in till Barncancerfonden och Hjärt- och Lungfonden - kanske just de kronor som gör en avgörande betydelse för någon som befinner sig i den värsta av situationer? Kan man då inte bjuda på att Tyskungen samtidigt får en och annan besökare extra?

Och vill man absolut inte ge Tyskungen läsare, eller kanske hellre vill se att pengarna kommer direkt till organisationerna - så kan man väl i allafall länka till The give hope moment? Och om man nu inte tycker att just barncancer är så särskilt behjärtansvärt, kanske man kan länka till något annat - Amnesty, Rädda Barnen eller vad man nu har varmt om hjärtat? Det är snart jul - och en länk kostar så lite - den är ju årets bästa julklapp, så Tyskungens initiativ att länka för välgörandeändamål borde ju vara något "för alla"? Speciellt storbloggarna kan ju verkligen påverka...

Sen är det ju så att alla inte vill - och det får man ju respektera - men i allafall svara på mailet, eller svara någorlunda hövligt...kan vi tycka att de borde ha gjort. Vissa av de tolv "storbloggarna" har dock säkerligen inte ens läst Tyskungens mail - de får nog för mycket mail för att hinna läsa allt - därför kan vi tycka att dessa rader hos Tyskungen kanske är att ta i lite för mycket:

"Så här kommer en julhälsning från mig till er. Från botten av mitt hjärta:

NI KAN DRA ÅT HELVETE!

ALLIHOP!"

Arg på Kissie - visst. Men de andra kanske inte gjort honom så mycket...? Och är välgörenhet ens något som ska ges på uppmaning? Har man i så fall rätt att bli arg på dem som inte vill följa uppmaningen?

Vi hör väl antagligen också till de rätt meningslösa bloggarna enligt Tyskungen. Och det må väl vara så. Vi skriver inte om samma djupa saker som honom - men livet är ju även yta och lättsammhet (och för den delen även dagens outfitar och annat "meningslöst"). Inget fel med det tycker vi. Bara man för den skull inte helt glömmer bort att det finns allvar också. Därför har vi länkat till Tyskungen och hans insamling. För den var viktig. Vårt länkande har nog tyvärr inte gett honom samma gensvar som en endaste länk hos en "storbloggare" hade gjort.

Men många bäckar små är inte heller att förakta. Därför vill vi avsluta detta inlägg med att återigen uppmana alla att ge en länk i julklapp. En länk kostar ingenting - men har på något sätt blivit något stort och eftertraktansvärt i bloggvärlden. Förra gången länkade vi till någon som personifierar kärleken - Vimmelmamman. Nu passar vi på att länka till barncancerfondens insamling The give hope moment. Sjäva tänker vi redan idag beställa några "Give hope-boxar" att förgylla julklappsgivandet med.

Nu är julen snart här här. Ta tillfället i akt. Gräv ned stridsyxor - och en skänk en tanke, en slant eller länk till någon som behöver det eller som förtjänar det! Vi lovar dock att inte skälla ut den som låter bli. ;)

Och Tyskungen - han är fortfarande bland det bästa vi läst ;)
Och även om han inte fick sina länkar så har han med sitt bloggande och mailande nu lyckats väcka lite debatt - och den vägen synliggjort välgörenheten ändå...

Kommentarer
Postat av: Solina

varför inte?

2008-12-04 @ 10:31:09
URL: http://myreflection.blogg.se/ishjg
Postat av: Göte Børge

Bravo



Men skit i att spekulera om ni enligt Tyskungen är meningslösa eller inte. Spekulera istället på hur ni bäst ger er målgrupp det dom vill ha.



Ps. Snart kommer sången om Tyskungen, för er att hylla, dissa eller ignorera ;-)



Kolla in hos mig om en vecka eller så...

2008-12-04 @ 10:42:07
URL: http://andrasidansundet.blogg.se/
Postat av: Emms

Vilken bra idé!! Hoppas många som har bloggar länkar till bra saker och att många ger bidrag



God Jul!

2008-12-04 @ 11:44:21
Postat av: Medelåldersmorsan

De är ju som bebisar - båda två. Ingen av Kissie och Tyskungen förtjänar att få nån uppmärksamhet. Lägg av med att skriva om såna människor!

2008-12-04 @ 11:45:49
Postat av: Kommando-mamman

Jag tycker nog att offentliga bloggkonflikter är mest pinsamma.



- Länka till mig, snälla!

- Vill inte!

- Nähä, inte?! Då är du dum! Och så vidare.



Jag säger som min lillebrorsa: Palla...



Vill man göra något bra för välgörenhet tycker jag att den här bloggaren har ett bättre sätt:



http://trestycken.blogspot.com



Hon fixar en header åt dig - Du skänker pengar till välgörenhet. En win-win situation!

2008-12-05 @ 13:10:30
URL: http://kommandomamman.blogspot.com
Postat av: Teo

Tysken äcklar mig, utnyttjar cancersjuka för sin egen vinning.

2008-12-05 @ 13:31:01
Postat av: Evelina

Välgörenhet och insamlingar i all ära, men inte

by Bulldozer.

2008-12-07 @ 09:00:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bloggtoppen.se
RSS 2.0