Glädjeyra i bloggvärlden

Barack Obama, med rötter i Afika och Asien, är vald till USA:s näste president. Detta är något som möts av glädje på många bloggar.

På många unga tjejers "kändisbloggar" finns valet omnämnt. Blondinbella är så lycklig att hon t.o.m grät under Obamas tal. Natacha utropar "Jejejejeje!!" och är glad över att USA "äntligen fått en riktig president." Hon hade till och med skrivit Obama på sina händer. Den "nya" uppstickarbloggaren "Tyskungen" firar i sin blogg med ett litet musikstycke som belyser ett och annat om oss svenskar...

Självklart diskuteras valet flitigt även på andra typer av bloggar.  Många bloggare skriver om hur valutgången kommer att påverka världen runt omkring USA. Att det är en seger över rasism är de flesta eniga om. Obamas enda egenskap är ju dock inte "att vara svart". Han har ju en karismatisk person och förhoppningsvis en duktig politiker och ledare. Peter Soilander skriver i sin blogg: "Världen kommer helt enkelt bli mer spännande att leva i med en modern, karismatisk och svart president i världens enda supermakt."

Om man går över till en "tyngre" bloggare så har Carl Bildt självklart kommenterat valutgången. Han konstaterar att USA återigen visat sig vara "möjligheternas land", att Obama, "med ordet i sin makt har kommit att ge den amerikanska drömmen ny kraft."


I bloggen "PromeMorian" hyllar Jonas Morian Obama och skriver "För jag ser det verkligen som en seger. En seger för Barack Obamas budskap om hopp och förändring. En seger för människor som länge känt sig utanför den amerikanska politiken och hela det amerikanska systemet. En seger för alla som känt att det nu får vara slut på Bush-eran och dags för något nytt."

En blogg där de stora glädjeyttringarna uteblir är apg29. Blogginnehavaren tycker dock inte att det självklart skulle ha varit bättre om Mc Cain vunnit. Han anser att människor ofta inte går att lita på och skriver att "Därför har jag gjort mitt val för länge sedan: Jag har valt Jesus och har honom vid rodret för då blir man aldrig besviken!".

Åsikterna om valet är många, men de flesta bloggare verkar vara glada över att Obama vann. Någon riktigt negativ bloggare har vi ännu inte hittat. De flesta som är skeptiska anser ändå att Obama åtminstone var ett bättre val än Mc Cain.

Det är inte bara sveriges bloggare som firar idag. Det är många människor världen över som känner glädje över valutgången, och lägger sitt hopp om en bättre framtid till Obama. Som Carl Bildt skriver, "Obama möts - i sitt eget land liksom i världen i övrigt - av förväntningar som kanske ingen annan amerikansk president i modern tid. Han har skaffat sig ett mycket starkt förändringsmandat - vars styrka i sig kan komma att innebära en utmaning när verkligheten mer konkret skall hanteras."

Vi hoppas att han klarar av att leva upp till de stora förväntningar som nu finns på honom, Gissningsvis känner han sig i allafall lite pirrig och nervös nu när det är svart på vitt. Han kommer att bli världens mäktigaste man. En lång period av hektiskt "röst-raggande" är över. Han vann. Och kanske får han idag en stund eller två till att i lugn och ro reflektera över vad detta kommer att innebära för honom (vilket han för övrigt säkerligen gjort både en och flera gånger tidigare).

Avslutningsvis undrar vi när vårt "fina demokratiska lagom-land" kommer att var öppet nog för en svart statsminister? Öppet på riktigt alltså, inte bara i tanken och teorin. Tankar och teorier har en förmåga att kunna fortleva länge som fina och vackra murar runt den bistra sanningen -att verkligheten kanske ser annorlunda ut?

(För den som vill läsa mer om valet rapporterar media självklart flitigt. Ett stort antal artiklar finns hos Aftonbladet (+ om det redan kända talet), DN och SvD.)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bloggtoppen.se
RSS 2.0