Bloggar är onödiga (och internet är en fluga)

Alex Schulman, (som gått från 1000apor till kulturdebatt på DN), skriver idag om den onödiga bloggen och sågar den svenska bloggvärlden jäms med fotknölarna.

"Den svenska bloggarenan består av en liten grupp unga tjejer. Dessa tjejer skriver om mode eller andra saker som är ointressanta för den absoluta majoriteten av svenska folket, varför de allra flesta också väljer att avstå från att läsa dem."

"De traditionella medierna trippar på tå runt bloggosfären. De lägger sig på rygg och visar strupen. I rädsla för att stöta sig säger ingen sanningen - att den svenska bloggosfären både är rakt igenom ointressant och fullständigt betydelselös."


Ointressant och fullständigt betydelselös får stå för Alex Schulman. Men man kan ju inte direkt påstå att han själv på något sätt bidragit till att "höja standarden" bland bloggarna?

Det som är intressant är att bloggvärlden i USA ser helt annorlunda ut. Mark Penn, känd pr-strateg och opinionsundersökare, skrev i våras en debattartikel i Wall Street Journal där man kan läsa att bloggare är det nya yrket. Det finns nästan lika många som försörjer sig genom sitt bloggande som det finns advokater. Det finns fler yrkesbloggare än det finns programmerare eller brandmän. De flesta är extremt välutbildade. Tre av fyra har collegeutbildning. De flesta är vita män med inkomster över genomsnittet.

Onekligen annorlunda än de mest populära bloggarna i Sverige. Svenska bloggar kanske är ointressanta för Alex Schulman, men inte ointressanta för alla. Är det inte också härligt att det finns ett utrymme någonstans för (främst) unga tjejer att synas och höras? Känner sig gubbarna hotade?

Kommentarer
Postat av: ernstr

Jag håller med honom till fullo. Om du ska ha en framgångsrik blogg idag ska du vara 1) tjej 2) skriva om mode 3) helst vara dum i huvudet.

2009-07-04 @ 20:38:10
URL: http://xenusism.blogg.se/
Postat av: Jonas

Ditt senaste blogginlägg är reklam för en annan blogg som kopierat en icke refererad hemsidas skönhetstips. Vad är ett sånt inlägg om inte onödigt?

2009-07-04 @ 20:54:09
Postat av: Emma

Alla har rätt att blogga, det är det som är så bra. Vare sig man är ung eller gamal eller tjej eller kille eller kan stava eller inte.

2009-07-04 @ 21:02:54
Postat av: Bloggtipsarna

Jonas - Tycker inte det är onödigt, däremot slarvigt att vi inte såg att hon utelämnat länken.



Emma - Absolut! :)

2009-07-04 @ 21:23:38
URL: http://bloggtipsarna.blogg.se/
Postat av: Markus

Men så är det ju. Majoriteten av de bloggar som ligger i topp på diverse bloggportaler etc, är inte bloggar som kommer med mycket matnyttigt. Det är inte samhällskommentarer, det är inte politiker, det är inte yrkesmänniskor som diskuterar sin bransch. Det är bloggar som handlar om vardagsgrejer, som bara skiljer sig såpass mycket från ett vanligt svennebanan-liv att det finns någon som vill läsa.



Han skriver ju dessutom att det handlar om "majoritetn av det svenska folket". Morsan och farsan läser inte bloggar, t.ex. Morsan och farsan är ändå ganska välbekanta med internet, och använder det för att hitta information, diskutera och göra allt möjligt. Men de läser inte bloggar. Främst för att det är svårt för dem att hitta bloggar som är relevanta för dem. Min nioåriga syrra skulle antagligen inte ha svårt att hitta bloggar om sina favoritämnen, som i nuläget är High School Musical, vad som hänt i senaste Kalle Anka och diverse flickmode. Men för morsan och farsan som börjar närma sig den sista halvan av fyrtio, blir det helt otroligt svårt att hitta bloggar som ger dem någonting matnyttigt.



Jag som teknikintresserad har inga större svårigheter att hitta bloggar som diskuterar allehanda ämnen som för mig är relevanta. Det är inte konstigt. Men för min polare som är hyffsat samhällsintresserad, blir det svårt att hitta bloggar från folk som inte försöker pusha sin politiska agenda. Bloggrockstjärnorna existerar inte här på samma sätt som de gör t.ex. i USA.



I USA kan folk som avhandlar vardagliga ämnen inte klara sig som de gör här, de måste hitta en riktig nisch, någonting som drar mycket publik. Det räcker inte med att äta dyra middagar, köpa väskor och diskutera smink. De måste beröra. Såna bloggar får ingen notis i Sverige.

2009-07-04 @ 23:20:21
URL: http://supermumin.net/
Postat av: Nattis

Det är nog just exakt det! Alex är väl inte Svwriges mest lästa blogg längre, ett antal tjejer har väl gåttförbi, klart man måste säga att de är onintressanta då. Åh han försvinner mer pch mer... lite skönt är det allt :)

2009-07-06 @ 03:21:32
URL: http://www.metrobloggen.se/Magen

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bloggtoppen.se
RSS 2.0