Blondinbella får smaka på verkligheten

Det är ju sedan länge känt att Blondinbella har siktet inställt på att läsa juristutbildningen vid Stockholms universitet. Nyligen berättade hon även i en intervju för Aftonbladet om hur det kom sig att just jurist blev hennes drömyrke. "Det faller sig naturligt för mig att börja plugga juridik. Ända sedan jag såg filmen Legally Blonde så har jag vetat att det är mitt mål, säger Isabella Löwengrip".

Blondinbellas förebild är dessutom filmens huvudrollsinnehavare - den blonda, rosaklädda juriststudenten Elle Woods. Det är som Elle Woods Blondinbella vill bli.

Vi tycker att det är bra med ambitioner och Blondinbella verkar vara en både driftig och målmedveten tjej. En tjej med planer för sin framtid. Men - inte trodde vi att det är "Legally Blonde" som väckte hennes intresse för juridik. Med all respekt - att arbeta som jurist i Sverige har nog ganska få likheter med filmen "Legally Blonde". Detta oavsett vilken juristbana man väljer. Och om man som Blondinbella vill arbeta som brottmålsadvokat, och alltså visa upp sig i en rättssal, så bör man nog åtminstone i viss mån anpassa sig efter den tradition som råder där. Inte Elle Woods-stuket kanske... Eller kanske det är så att det är just en rosa färgklick som saknas där bland kritstrecken? Kanske Blondinbella kan bli den som bryter nya vägar?
 
Blondinbella berättar även att "Min juridikutbildning kommer att leda mig till drömjobbet som försvarsadvokat. Jag vill arbeta med kvinnors rättigheter och kvinnofridsbrott". Vi förstår ingenting. Hon vill jobba med kvinnors rättigheter och kvinnofridsbrott. Det är ju en fin tanke. Men sen kommer det - hon vill göra det som försvarsadvokat. Vi kan inte få det till annat än att hennes framtidsmål är att inrikta sig speciellt mot att jobba med kvinnofridsbrott, som försvarare för de män som begår de brotten. Men det är väl inte att arbeta med kvinnors rättigheter? Eller är det bara så att hon blandar hop termerna lite och egentligen inte alls tänker arbeta som försvarare i denna typ av mål utan som målsägandebiträde?

Vi vet ju om att Blondinbella anser Sverige vara ett helt jämställt land och därför vill vi även informera lite om den verklighet som hon kommer att möta som jurist. Vi vill ju inte att den kommer som en altför obehaglig överraskning för henne. Det är nämligen så att det fortfarande finns löneskillnader i de flesta branscher - så även för jurister. Blondinbella får alltså räkna med att varje månad tjäna ett par tusenlappar mindre än Storstadspojken när de båda kommer ut i yrkeslivet. Dessutom bör hon vara medveten om att juristbranschen på många sätt är traditionell och i viss mån gammeldags. Vilket i och för sig kanske är något som skulle må bra av att ändras på litegrann (kanske av en rosaklädd blondin med skinn på näsan?)...men att ändra på cementerade traditioner är inget som är gjort i en handvändning,

Hos Carina Lundberg Markow hittar vi denna sammanställning över vissa fakta gällande kvinnliga jurister:

  • 64 % av Sveriges juridikstuderande är kvinnor
  • 50 % kvinnor anställs på advokatbyrå som biträdande jurister
  • 20 % av advokaterna i Sverige är kvinnor
  • 8,5 % kvinnliga delägare på de tio största affärsjuridiska byråerna
  • av 23 dispiterade kvinnliga jurister fick 1 en lektorstjänst
  • 35 % av de kvinnliga forskarstudenterna på juridikum har upplevt könsdiskriminering
  • 5 % har blivit sexuellt trakasserade av sina lärare

  • Ni ser tendensen. Flest kvinnor på utbildningen. Lika många män som kvinnor anställs på advokatbyråerna. Men när det väl ska bli advokater av de anställda händer något - kvinnorna försvinner. Och när det ska bli delägare av dem - då är kvinnorna nästan borta. Varför? Till viss del kan fördelningen nog förklaras med att det finns fler män än kvinnor som varit yrkesverksamma länge - att det förr var fler män än kvinnor på utbildningen. Men det kan aldrig förklara hela detta stora tapp. En annan förklaring kan vara att fler kvinnor än män "frivilligt" hoppar av karriären innan de når delägarskapet. Frågan är bara om det verkligen är frivilligt - eller medelst milt tvång av en organisation som inte möjliggör en fungerande karriär och samtidigt ett fungerande familjeliv. Vi vet inte. Det vore intressant att höra vad Blondinbella har för synpunkter på dessa punkter. Om hon kan förklara hur detta kan vara jämställt...

    Slutligen, all heder åt Blondinbella som har planer och ambitioner. Friskt vågat hälften vunnet. Men tro bara inte för mycket på den rosa hollywoodsagan...för det är naivt. 


    Kommentarer
    Postat av: ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

    Med en sambo som är jurist så säger han att det är många som slutar jobba när dom skaffar familj.



    Men annars så följer dom stora byråerna en lönetrappa som gäller alla - oavsett kön.

    2009-03-23 @ 22:24:22
    URL: http://bambi.blogg.se/
    Postat av: Bloggtipsarna

    Ja de stora byråerna har en lönetrappa som är rättvis för alla.



    Ändå är det nog kanske främst där som det stora tappet av kvinnor är mest märkbart? Precis som din sambo säger så slutar nog många när de får familj. Familjeliv och jobb på stor advokatbyrå verkar relativt oförenligt - åtminstone för kvinnor. Av någon anledning försvinner ju inte lika många av männen...



    Är det fri vilja, ändras kanske kvinnors prioriteringar mer än männens när de får barn? Eller beror det på något annat?



    /Bloggtipsarna

    2009-03-23 @ 22:31:39
    URL: http://bloggtipsarna.blogg.se/
    Postat av: Karin

    HAHA men gud vad knäpp hon är??? tänker hon jobba med kvinnors rättigheter o kvinnofridsbrott med att försvara våldsbrottslingarna?



    hmm...

    2009-03-24 @ 07:45:20
    Postat av: malin

    nu kommer hon nog inte in på juristutbildningen med de betyg hon har. Hon klarade inte ens rättskunskapskursen på gymnasiet!

    2009-03-24 @ 12:56:49
    Postat av: NoNo

    Malin/

    Inte omöjligt att hon har skriivt bra på högskoleprovet. Sen är betygen låga om hon vill åka till norrland i fem år. Efter att ha spenderat ett år där i lumpen så skulle jag vilja påstå att det är rätt nära en fängelsekoloni.



    Att ha sin bild av juristyrket från amerikanska filmer är skrattretande. Blir kul att se vad hon blir till slut.

    2009-03-24 @ 18:10:45
    Postat av: Blondie

    Jag tänkte också bli advokat för att låsa in brottslingar. När jag var 7. Sen kom jag på att det var bättre att bli åklagare om något. Men jag blir nog en konkande egenföretagare at best. :D

    2009-03-25 @ 21:23:17
    Postat av: KazaakStan

    Blondinbella är så korkad så klockorna stannar. Men det kan hon inte hjälpa.

    Hennes pappa är jurist så det är nog snarare därifrån ambitionen kommer. Tror emellertid inte att han jobbar med kvinnofrågor... Pengafrågor ligger nog varmare om hjärtat. Vore bättre om han hjälpte och stöttade henne med studierna i stället för att tjäna så mycket pengar som möjligt på sitt bloggande.

    2009-04-15 @ 22:00:53
    Postat av: mr Blond

    Visst, man kan argumentera för att man inte samtidigt kan vara försvarsadvokat och jobba för kvinnors rättigheter samt mot kvinnofridsbrott. Det finns dock otaliga exempel på att detta på alla sätt och vis är fel. Det mest uppenbara att försvara kvinnor (och män) som begått brott (våldsbrott, civil olydnad etc.) för att ta sig ur eller förändra en orättvis situation. Även att försvara personer som misstänks ha begått kvinnofridsbrott är viktigt för att kunna upprätthålla sträffrättssystemet som dessa brott är en del av. Om Blondinbella sedan blandar ihop försvarare med målsägandebiträden, eller om hon kanske vill jobba med kvinnorätt inom civilrätten (t.ex. inom arbetsrätten), eller vad hon nu väljer får vara upp till henne. Jag tycker att mycket av det Blondinbella säger och skriver kan vara ganska korkat, men det betyder inte att vi andra är så mycket smartare. Hur många vet egentligen vad ett målsägandebiträde egentligen gör?

    2009-04-20 @ 17:46:27

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback


    Bloggtoppen.se
    RSS 2.0