Kallt, Egoina

Egoina hävdar att "vara hemlös i Sverige är bullshit. Det finns ingen som TVINGAS att bo på gatan. Verkligen inte."

Hon fortsätter i samma hårda stil, man får skylla sig själv om man är arbetslös. Är man beroende av droger får man hjälp av staten att bli kvitt sitt beroende. Är man så sjuk att man inte kan arbeta får man också hjälp av staten.

Visst, i en perfekt värld fungerar det på det viset. Staten hjälper till. Men tyvärr är det inte så enkelt.

Det finns ett stort antal hemlösa som är hemlösa men inte bor på gatan. Det kan vara unga människor som blivit utslängda hemifrån, och flyttar runt hos kompisar. Kvinnor som lämnat sina våldsamma män men på grund av bostadsbrist inte får någon lägenhet utan sover på kvinnojourer. De är också hemlösa även om du inte ser dem på parkbänkar. Du har även såna som är både psykiskt sjuka och missbrukare - för sjuka för att få vård på behandlingshem, för stort missbruksproblem för psykvården. Många är också så långt nere i missbruk eller sjukdom för att klara av att söka hjälp. Ska dom få skylla sig själva?

Kommentarer
Postat av: SENSUELLT

hahahah

2009-03-10 @ 19:53:01
URL: http://sensuellt.blogg.se/
Postat av: Anonym

Nej de kanske de inte ska få, men någonstans på vägen borde det ju ha hänt något...fel...som man skulle ha kunnat ändra.



Men du har en good point!

2009-03-10 @ 19:59:27
URL: http://attvarakonstig.blogg.se/
Postat av: Emma says style, love & rock and roll.

Jag håller med bloggtipsarna i det här. Trodde Egoina var vettigare än så här... Men det finns väl en baktanke bakom just valet av bloggnamn också..

2009-03-10 @ 20:07:55
URL: http://emmasays.blogg.se/
Postat av: Nicole

Det är hemskt att det fortfarande finns folk som tror att det är en enda stor saga med staten.

Mer utbildning om hur samhället fungerar på riktigt istället för hur det egentligen ska fungera i teorin !

2009-03-10 @ 20:09:23
URL: http://aelma.blogg.se/
Postat av: Linda

Jag håller med bloggtipsarna. Det är lätt för någon som är ung och "never been there" att uttrycka sig så.



Det finns de som har några hundra att leva på i månaden, som bokstavligen bor på gatan, som är drogfria och inte valt att leva så. Som kämpar för att "komma tillbaka i samhället", men det kan ändå ta flera år.



Alla väljer inte att leva så och försöker verkligen fixa bostad/jobb, men det lär hon förstå när hon själv eller någon av hennes närstående råkar ut för samma sak.

2009-03-10 @ 23:05:00
URL: http://liiindans.blogg.se/
Postat av: Janina - Modellen som skiter i alla måsten

Jag sitter & är lite chockad just nu, jag trodde inte det fanns folk som var så trångsinta i dagens samhälle. Jag trodde ALLA viste att staten inte är så bra som den borde vara vid det här laget =/ Men men.. man slutar aldrig förvånas tydligen!

2009-03-11 @ 00:47:43
URL: http://janinanaslund.blogg.se/
Postat av: Rob

Jag håller inte helt och hållet med dig där. Man bör inte se uteliggare enbart som offer för omständigheterna. Det ibland vara en självvald livsstil att leva utanför samhället, både medvetet och omedvetet. Att välja en livsstil, som missbrukare, är en väg som ofta leder till socialt utanförskap. Då har man som människa skyldighet att söka hjälp, och inte göra sig själv till "offer" och kanske också hemlös.



När det gäller psykiskt sjuka så är det ett misslyckande från statens sida att man inte i tillräcklig omfattning fångar upp de som verkligen behöver hjälp. De har också ofta utvecklat ett missbruk genom självmedicinering som gör de svårare att upptäcka. Där håller jag med dig helt!



Jag är tveksam till om alla hemlösa är psykiskt sjuka. Det finns dessutom behandling av psykiskt sjuka inom landstinget som de drabbade själva kan söka hjälp hos. Det krävs att det från samhällets sida finns hjälpinsatser för utsatta grupper, men det kräver också att den utsatte själv söker hjälpen där den finns. Att helt bortse från individens ansvar är naivt!

2009-03-11 @ 16:10:15
URL: http://standardiserad.blogg.se/
Postat av: Nattis

Jag tycker det verkar som om hon vill provocera, har hennes besökare miskat kanske?

Hoppas hon drabbas av sjukdom där hon även blir avskedad och sen får vi se hur roligt hon får det! HOPPAS!!

2009-03-11 @ 17:17:39
URL: http://www.metrobloggen.se/Natthemligheter
Postat av: Bloggtipsarna

Rob - Absolut, människan har en fri vilja. Men det är nog inte ett medvetet val som någon gör, att bli uteliggare. Det är snarare en följd av många olika val och omständigheter. Visst finns det dom som väljer att stå utanför samhället, men det är inte majoriteten.



Alla är inte psykiskt sjuka men en stor del är det. Speciellt bland kvinnorna är det fler med pyskiska problem än som missbrukar.



Alla har inte förmågan att söka hjälp. Alla har inte sjukdomsinsikt att söka sig till psykvården. Många har dåliga erfarenheter från vårdapparaten och myndigheter. Många klarar inte av de krav som ställs på dem heller.



Majoriteten av oss i Sverige har det så otroligt bra. Vi har råd att kosta på oss empati för de som har det sämre ställt...



/ Bloggtipsarna

2009-03-11 @ 18:55:49
URL: http://bloggtipsarna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bloggtoppen.se
RSS 2.0