Varför mår unga så dåligt?

Stina-Lee har återigen haft en biktstund och fått över 400 kommentarer från unga som mår dåligt över olika saker. De tycker inte om sig själva, de har ingen att tycka om, problem med vänner och ätstörningar är de tankar som dominerar. Det är ledsamt och tragiskt att läsa.

Stina-Lee spekulerar i vad det beror på att unga mår så dåligt idag, när vi bor i ett land med så hög levnadsstandard. Vi har för många valmöjligheter, för mycket lyxprylar, är för materiellt inriktade och glömmer bort att prata med varandra.

"Man skulle kunna säga att vi har det för bra i Sverige. För bra för vårt eget bästa. Så bra att det i perioder blir svårt för många av oss att tackla och hantera - därav ett högt antal ångestfyllda och deprimerade i vårt avlånga land. Både bland unga och äldre. Sedan spelar oändligt många faktorer in, det är jag medveten om."

Vi tycker Stina-Lee skriver bra, och att hon tar upp viktiga saker. Vi tror att till viss del har hon rätt, men hon har lika mycket fel som hon har rätt. Vi tror inte att folk mår dåligt för att de har det så bra. Vi tror att de mår dåligt för att de faktiskt har det sämre än förut. Vi lever i ett land som är på tillbakagång, allt blir sämre runt omkring oss hela tiden.

2007 gjorde MTV en undersökning om hur lyckliga ungdomar var i olika länder. 27% av svenska ungdomar uppgav att de var lyckliga. 75% av ungdomarna i Argentina uppgav att de var det, följt av 71% i Mexico. Två av tio svenska ungdomar känner förtroende för samhället. Hur kan det vara så låga siffror i välfärdslandet Sverige? Argentina och Mexico som ju är länder med hög brottslighet, våldsamheter och korruption.

Det beror nog på att i de länderna känner de unga trots allt en framtidstro, de har hopp om att bli något, de tror att de kan få ett bättre liv än sina föräldrar, de får möjligheter att exempelvis studera som deras föräldrar kanske inte hade, och de ser att deras länder utvecklas till det bättre. Studenter demonstrerar och engagerar sig i samhällsutvecklingen i större utsträckning än svenska ungdomar gör. Vad ser de unga i Sverige? De ser nedskärningar hela tiden, de ser en mörk och dyster framtid, och ett tuffare och hårdare klimat. Att saker blir sämre istället för bättre.

Kommentarer
Postat av: Louise - Ur mitt eget perspektiv

Intressant de där, bra att ni tog upp det.





Puss!

2009-05-17 @ 21:34:06
URL: http://lowice.blogg.se/
Postat av: Alexandra

StinaLee verka tro att hon är någon dr phil och vet allt. Nej fy gillar inte henne.

2009-05-17 @ 22:22:36
URL: http://shopaholicbloggen.se
Postat av: Anonym

stinalee är så äckligt falsk,

2009-05-17 @ 23:06:02
Postat av: Punkie

Bra inlägg! När man som ung idag bara får se allt det negativa som sker med nedskärningar, arbetslöshet samtidigt som en livstil saluförs som för många är omöjlig att uppnå eller upprätthålla.

2009-05-18 @ 11:21:34
URL: http://extremepunkie.blogg.se/
Postat av: Amelie

Unga bara gnäller och gnäller, vad fan kom igen! Gå inte omkring och tyck synd om er själva hela tiden!

2009-05-18 @ 21:07:36
Postat av: Nattis

Mycket bra skrivet tjejer! :)

2009-05-19 @ 10:52:07
URL: http://www.metrobloggen.se/Natthemligheter
Postat av: Irina

Stina-Lee slår huvudet på spiken när hon skriver att föräldrarna är skrämmande frånvarande ur sina barns liv. Man pratar inte längre om djupa saker utan bara om vardagligt strunt som täcker det praktiska.



En förälder har faktiskt fler uppgifter än att mata och klä på sitt barn - att överföra livsvisdom, värderingar och traditioner. Och om de själva inte har lärt sig sådana - då är det för tidigt att skaffa barn.

2009-05-19 @ 22:27:50
URL: http://rosaglasogon.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bloggtoppen.se
RSS 2.0