NBA 2008 s 285

Storstadspojken har önskat ett klargörande i frågan om Stina-Lee är i Thailand eller inte - och här kommer svaret. Som tur var för honom har vi haft en innehållslös kväll. Så innehållslös att vi roat oss med att utreda frågan grundligt och skriva ned svaret på ett för honom bekant sätt. 

Så Storstadspojken - vi antar att suget efter NJA är stort så här på kvällskvisten...så varsågod! 

Och ni som inte känner NJA-abstinens - läs, somna av uttråkning...och skänk en tanke till sådana som dagligen läser denna typ av "upplyftande" litteratur - frivilligt!

NBA 2008 s 285

En bloggare (SL) hade i sin blogg beskrivit en påstådd resa till Thailand. Hon hade därvid underlåtit att i godtagbar tid innan den påstådda resans inledande omnämna denna. SL:s handlande uppmärksammades av en annan bloggare, SP, som mot bakgrund av ett antal faktorer ifrågasatte resans riktighet. Domstolen fann dock att SL har genomfört den påstådda resan.

ST väckte vid Lidköpings BR  talan med yrkande om att bloggrätten skulle fastställa att SL inte genomfört en påstådd resa till Thailand. SL har inte varit möjlig att delge stämning. Bloggrätten har på grund härav förordnat "Mr X" att företräda henne i målet enär Bloggrätten inte kände för att meddela tredskodom.


Till utvecklande av sin talan anförde käranden: 

Han har stor vana av att läsa bloggar. Han läser bloggar på ett lite annorlunda sätt en de flesta andra och har möjligen en förmåga att genomskåda vissa saker lite lättare än andra. Han har mot bakgrund härav en känsla av att SL egentligen inte är i Thailand. SL har inte publicerat godtagbar fotografering från sin resa. Hon har publicerat för få bilder och de bilder som har publicerats har hon erhållit medelst googlande. Hon har vidare inte omnämnt resan på sätt som sedvänjan inom bloggvärlden föreskriver. Att SL, som är en ängsligt lagd person, skulle resa till det oroliga Thaland förefaller vidare orimligt. Särskilt anmärkningsvärt är att SL inte ens omnämnt oroligheterna.

SL har genom sitt ombud Mr X bestritt SP:s yrkande. Hon har för egen del yrkat att Bloggrätten skall fastställa att hon genomför den påstådda resan till Thailand.
Till utvecklande av SL:s talan har Mr X anfört följande:
SL reste den 30 november till Thailand. Flygresan påbörjades i Stockholm och avslutades i Krabi. Det ringa antalet fotografier beror på tekniska problem. Mr X medger att SL inte omnämnt resan på sätt som sedvänjan inom branchen gör gällande. Skälet till detta underlåtande är att SL fram till avresedagen var osäker på om resan skulle bli av eller inte. Påståendet att SL skulle vara en ängslig person tillbakavisas.

På SP:s begäran har vittnesförhör hållits med ett antal bloggare.
Julia har uppgett att SL är en ängslig person. Hon tycker just därför att det låter konstigt att SL skulle åka till Thailand. Julia tycker ändock att det låter lite väl extremt att hon skulle ljuga om resan.
Ella har uppgett att hon inte tror att SL är i Thailand. Det vore osannolikt att en så hispig person som SL valde att åka dit. Speciellt inte utan att skriva om oro och liknande.

Även på SL:s (genom Mr X) begäran ha vittnesförhör hållits med ett antal bloggare.
Mini har uppgett att hon har personlig kontakt med SL och vet om att denna är i Thailand.
Louise har uppgett att hon är tämligen säker på att SL är i Thailand. En person nämnd Jonna har lånat ut sin minidator till SL för det ändamålet.
Fashion har uppgett att hon var med när SL bokade resan och att hon därför är säker på att SL är i Thailand.
Stina har uppgett att hon själv befinner sig i Bangkok och att några oroligheter inte märks i staden.
Madeleine har uppgett att hon har kännedom om att de skor av typen gladiatorsandal som SL har på sig på en av de bilder som påstås vara fotograferade under den påstådda resan köptes in i höstas.

Enär denna rätt är en bloggrätt har även Mr X har tillåtits att vittna i målet. Han har uppgett följande:
Han har uppmärksammat att Fashion i sin blogg uppger sig vara hundvakt åt två hundar, genom jämförelser av fotografier har han fastställt att hundarna är SL:s . Han har vidare konstaterat att den i SL: s inlägg påstådda tidsskillnaden mellan Thailand och Sverige är korrekt. Dessutom har han konstaterat att SL haft mycket goda möjligheter att följa uppgiven resrutt enär linjen Arlanda - Krabi trafikeras med flera avgångar per dygn.

Bloggrätten gör följande bedömning.
Genom vittnesförhören med Julia och Ella anser bloggrätten det styrkt att SL är en något ängslig person. Detta faktum ensamt kan dock inte vederlägga SL: s historia. Det har dessutom framgått i vittnesförhör med Stina att några oroligheter inte är märkbara i Bangkok. Att SL inte omnämnde resan kan mycket väl bero på att hon var osäker på hurivida resan skulle komma att genomföras eller inte. Att hon helt valde att utelämna resplanerna i sin blogg förklarar även utelämnandet av eventuell ångest inför resan. Att inga oroligheter omnämns under resans pågående synes få sin förklaring i att det inte märks av något sådant i Bangkok.

Den av Mr X lämnade förklaringen till det uteblivna publicerandet av fotografier har inte vederlagts och bloggrätten fäster tilltro till den. Dessutom kan det, vid studier av SL:s utseende på de få semesterfotografier som hon har publicerat konstateras att dessa omöjligen härrör från hennes tidigare resa till Thailand. Bloggrätten anser det vidare styrkt att SL på vissa av bilderna bär ett par skor som hon inhandlat under hösten. Allt detta, sammantaget med uppgifterna om att  att SL: s hundar är placerade hos hundvakt och att SL har  inhandlat biljetter samt lånat en dator till resan talar för att hon faktiskt har rest bort.

Enär den uppgivna resrutten varit fullt genomförbar, SL: s bekanta omvittnar att hon befinner sig i just Thailand, de fotografier som finns talar för att hon är på något varmt ställe och skäl att ifrågasätta SL:s egna uppgifter om resans mål saknas finner bloggrätten det fastställt att SL befinner sig på den av henne påstådda resan till Thailand.

Domslut
Bloggrätten fastställer att SL genomför påstådd resa till Thailand.



Mot bakgrund av att vi hoppas på att någon av våra besökare vill återvända även efter detta utelämnar vi resterande instanser. 

En faktura á 2 500 kr för en timmes hårt arbete av den, till skillnad från de allmänna domstolarna, icke statligt finansierade bloggrätten har tillsänts Storstadspojken.

Kommentarer
Postat av: belly

har en ny blogg, släng gärna in en kommentar om vad du tycker om det så långt jag kommit och vad jag kan göra bättre! :)

2008-12-08 @ 21:20:38
URL: http://bellys.blogg.se/
Postat av: Louise

ett helt underbart roligt inlägg :):)

Förstår inte varför han trodde att hon inte va i thailand.. :s

2008-12-08 @ 21:29:24
URL: http://louiseberglund.blogg.se/
Postat av: MissLenita

Den var bra! Klockrent!

2008-12-08 @ 23:23:10
Postat av: Maja.

HAHAHA, så skön!

2008-12-08 @ 23:25:41
URL: http://neejtack.blogg.se/
Postat av: Anonym

Har ni inte tänkt på att det kanske blev lite väl långt och det var faktiskt ganska dålig svenska.



Tyvärr, jag fattar inte det roliga. Gillar er annars

2008-12-09 @ 07:40:44
Postat av: Ann

Hur kunde han ens tro att hon inte hade åkt?!?!?!?!

2008-12-09 @ 08:41:44
Postat av: Bloggtipsarna

Ann - Han verkar ju vara rätt humoristiskt lagd - så vem vet vad som hans åsikt och vad som är hans humor? Han kanske bara tyckte det var lite underligt med resan. Men nu har han ju i allafall fått svaret i svart på vitt. Dessutom från en av de säkraste källorna i juristvärlden - NJA/NBA. Så vi förutsätter att han numera tror att hon är i Thailand. :)



Anonym - Ja lite långt, men det bjuder vi på. :)

Språket är medvetet stelt och trist skrivet i just detta inlägget.

2008-12-09 @ 08:50:56
URL: http://bloggtipsarna.blogg.se/
Postat av: Kajsa

till anonym: Dålig svenska, är du dum i huvet? Svår svenska men det är ju knappast ett dåligt språk utan snarare bara krångligt och stelt myndighetsspråk. Men språkligt är det ju inget att anmärka på. Men du lever väl kanske i en fjortis-kissie-värld med sär skrivningar och sånt till vardags.

2008-12-09 @ 09:07:25
Postat av: Sara

haha. helt sjukt att han ens kunde tro att hon inte var där :P

2008-12-09 @ 12:42:14
URL: http://saraellstrom.blogg.se/
Postat av: Toby Hagberg

HAHA KLOCKRENT:)

2008-12-09 @ 12:55:47
URL: http://tobieee.blogg.se/
Postat av: S t y l i s s i m o -> Essi

Detta var, trots det trista juridiska språket, ett väldigt roande inlägg ;)

2008-12-09 @ 14:09:09
URL: http://stylissimo.blogg.se/
Postat av: Anna

Detta var det roligaste blogginlägg jag läst på länge, kanske nånsin! Ni är mina nya idoler!



Tyvärr verkar folk inte riktigt se det roliga: det är inte TROTS utan TACK VARE det juridiska språket det här inlägget är så bra. Alla som läst riktiga rättsfall ser humorn i detta!

2008-12-09 @ 15:13:07
Postat av: tomate

wow.. beundrar er som orkat skriva ihop allt detta om människor ni inte änns känner :O



credd

2008-12-09 @ 19:00:23
URL: http://tomate.webblogg.se/
Postat av: nadia karlsson

damn tog det inte mer än nån timmas arbete för det där. tycker nog ni skulle ha debiterat honom lite mer pga eran grymma formulering.

2008-12-09 @ 19:50:48
URL: http://mnl.blogg.se/
Postat av: Magnulius

Inte för att jag vet vem Stina är, men jag har både följt storstadspojkens blogg, och denna, och energin i hela storyn och engagemanget är imponerande..

2008-12-09 @ 22:12:13
URL: http://ortte.wordpress.com/
Postat av: Stina

Hehe, roligt inlägg.. Det var kul, inte trist med det stela språket.. Har inte läst er tidigare, men kommer nog tillbaka.. :)

2008-12-10 @ 04:21:14
URL: http://stinaflina.blogg.se/
Postat av: Linda

Hahaha!

Jag tycker att ni borde ta en närmare titt på Nils, för det är han som påstår att efter knappt 1 års förhållande med en stor bloggerska, så är han expert på bloggar och folk. Som om att det inte finns folk som läst bloggar längre än han? Jag tycker att han har satt sig själv i en ytterst pinsam situation. Men tyvärr tycker jag det verkar som att Ni, som jag trodde var opartiska, håller Nils tätt om ryggen, trots att ni driver lite med herrn här.

Personligen så tycker jag Nils hela blogg är ett oinsamt försök till att vara rolig. För mig verkar han mer som att han går runt hela dagarna med något uppstoppat i...

Lite stel kille för min smak och verkar tycka ganska så mycket fööör högt om sig själv? Hoppas verkligen inte han vinner Stjärngossestruten, för då får ni fanimej ta och sätta på er struten och plocka bort stjärnorna och kalla den för dumstrut! Enbart för att ni ens tog med honom i röstningen. Finns folk som bloggat längre och intensivare och är mycket mer värd en nominering än vad han är.

2008-12-10 @ 10:39:40
URL: http://bignono.blogg.se/
Postat av: Bloggtipsarna

Linda:

Klart bloggrätten är opartisk! Insinuerar du att bloggvärlden är korrupt? ;)

Skämt åsido - SP har ju tappat hela målet, först förlorat i sak - sen överklagat för sent.



Vi delar faktiskt inte riktigt din uppfattning om Storstadspojkens rolighet. Vi tycker att han har en stor portion självironi och faktiskt är riktigt rolig emellanåt. Om vi har fel - och det vi tror är självironi och humor inte är det - så är han ju däremot Sveriges största fjant. Trots att vi faktiskt gillar hans humor (delar av den - vissa bitar är lite väl mycket "tonårskille") så har han ju fått sin beskärda sarkasmer av oss. Vi försöker tipsa om bra saker i bloggvärlden - och samtidigt även "driva" lite med främst de större bloggarna, sådana som själv exponerat sig för den typen av skriverier, men utan att för den skull bli elaka på riktigt. Den som skriver något vi tycker är kul eller konstigt riskerar sarkastiska eller ironiska omnämnanden. Lika för alla - inget hålla om ryggen här inte. Det är vad bloggaren skriver som avgör hur bitska vi är - inte vem bloggaren är. :)



När det gäller stjärngossetiteln så ligger utgången helt utom vår makt. In och rösta på andra kandidater om ni vill ha bort Storstadspojken från ledningen! Ordna en kampanj för någon av de övriga eller något! :)

2008-12-10 @ 13:49:41
URL: http://bloggtipsarna.blogg.se/
Postat av: Joakim

Hahah vilket j*vla skitsnack!

Hennes resa är självklart påhittad vilket är patetiskt, Storstadspojken gör helt rätt i att ställa fake fjanten mot väggen, ni och SL är patetiska!

2008-12-10 @ 14:24:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bloggtoppen.se
RSS 2.0