Låt våra barn få växa upp utan fylleri

I Korvasbloggen skriver pappan Daniel om sitt liv som pappa. I hans blogg hittar vi idag en del kloka ord gällande debatten om amning och alkohol är en ok kombination eller inte.

Han skriver: "Vad det handlar om är att man inte ska vara packad med sina barn, och det måste ju gälla såväl pappor som mammor. MEN DET HAR INTE ETT SKIT MED AMNING ATT GÖRA!"

Huvudet på spiken. Man ska inte vara packad, eller för den delen berusad, med sina barn.

En som inte delar Daniels åsikter är Fotbollsfrun. Den annars så vettiga och bra kvinnan skriver idag en del lustigheter i Aftonbladet. "Barnmorskor ska stå på ofödda och nyfödda medborgares sida i alla lägen och "vin till middagen" som det så oskyldigt heter är inte barnets bästa". Tillåt oss småle. På vilket sätt är det dåligt för barnet?

Alltommat.se kan man läsa en annan lustighet. En barnmorska som när hon fick tycka till om livsmedelsverkets rekommendationer sa: "Det är nog bra för alla att ta en vit period ibland". Tillåt oss dra ordentligt på smilbanden. Visst är det sant att vita perioder säkert är bra, Men det är väl knappast ett vettigt argument i den frågan som det nu gällde...

Nästa lustighet hittar vi  i Aftonbladet. Barnmorskan Lisbeth i Luleå har valt att på sin mottagning inte tillhandahålla de brochyrer om alkohol och amning som livsmedelsverket ger ut. "Sådant beställer jag inte. Jag har brochyrer som är vettiga", säger Lisbeth. Tillåt oss brista ut i skratt. Vem är hon att sålla vilka fakta nyblivna föräldrar ska få ta del av och vilka som ska hemlighållas? Kinas president??

Inget barn borde tvingas torka spyor efter sina föräldrar. Eller sköta småsyskonen när föräldrarna slocknat. Eller gömma sig i garderober när föräldrarna har fyllegräl. Varje barn som tvingas uppleva sådant är ett stort misslyckande. Ett misslyckande för hela vårt samhälle. Och ett svek från de grannar, vänner, lärare som ser och anar, men inte vill störa och gripa in.

Men att undanhålla sanningar för föräldrarna är inte rätt väg att gå. Att föräldrarna äter middag och dricker ett glas vin skadar inte barnet. Inte ens om det är mamman som dricker vinglaset. För det gör faktiskt ingen skillnad för barnet vem som druckit det. Men den sanningen vill Lisbeth från Luleå undanhålla sina patienter. I sann Kinesisk censur-anda.

Barnmorskornas motiv till sitt handlande må vara ädelt (de vill väl se till att barnen i alla fall får sex månader med en nykter förälder). Men det har nog inte så mycket effekt. De som mest skulle behöva följa nollrekommendationen skiter antagligen fullständigt i barnmorskornas råd hur som helst...

Likväl som de flesta föräldrar gör allt som står i deras makt för att ge sina barn det bästa. Om de dricker ett glas vin betyder det nog inte att de inte kan klara sig utan, eller inte klarar av att avstå "ens en så kort tid som amningen pågår". Det beror nog snarare på att de känner sig förvissade om att det inte skadar barnet. Skulle det däremot vara skadligt för barnet skulle nog de flesta avstå. Likväl som de gladeligen skulle avstå att äta både godis, fika, goda middagar och färska frukter under den tid som de ammar - om något av detta hade varit skadligt för barnet.  

Vårt förslag:

Låt livsmedelsverket fortsätta ge ut rekommendationer som bygger på fakta. Och låt den som vill ta del av dessa få göra det. Låt barnmorskorna istället ge ut egna rekommendationer som bygger på andra typer av fakta. Kanske det självklara: "Både mammor och pappor bör låta bli att vara fulla med sina barn."? 

För inget barn borde behöva se mamma eller pappa packad, eller för den delen berusad...


Kommentarer
Postat av: Petra

Som vanligt så kan inte svenskar skilja på ETT GLAS vin och tre flaskor.

Blir man dretfull och odräglig på ett glas så har man nog ett grövre problem.

Och så anser jag att man som gravid kan leta själv efter information, det är inte så invecklat om du har en någorlunda normal hjärnbalk.

2008-11-11 @ 05:47:23
Postat av: Dick Thorén

Helt riktigt. Inget supande när man ansvarar för barn, men njut med gott samvete av ett eller två glas vin även om du är en ammande moder. Varför skall man behöva avstå detta, när det är bevisat ofarligt? Att det sedan finns de som inte klarar av gränsen 1-2 glas, ja, det är en annan historia som sagt var. Så har man gäster, se till att hålla med ett alkoholfritt alternativ, även om de ammar eller ej!

2008-11-11 @ 13:35:51
Postat av: Jenny

Något som är ett problem i frågan är dock att många inte kan hålla sig till ett glas vin. För de som redan har problem med alkoholen, kan en graviditet betyda en välbehövlig paus och en chans till ett liv utan alkohol. Tyvärr är människan inte smartare än att de förstår att 1-2 glas egentligen betyder "du borde inte dricka". Snarare ser de det som en tillåtelse att inte hålla upp. Om man inte kan bjuda sitt barn på en vit period så kanske man borde rannsaka sig själv. Själv kör jag nolltolerans överhuvudtaget. Vill inte att mina barn ska varken känna lukten av eller förstå att jag har druckit och de verkar de må bra av.

2008-11-11 @ 15:58:18
Postat av: Bloggtipsarna

Ja problemet är de som inte kan hålla sig till ett glas vin. Tyvärr är det nog så att de människor som har sådana, i våra ögon stora, problem att de dricker sig påverkade då de ska sköta ett litet barn hör till den grupp som struntar i om barnmorskan säger bu eller bä.



"Bjuda sina barn på en vit period"? Varför? Om barnen tog skada av att föräldrarna dricker ett glas vin så skulle nog de flesta föräldrar (frånsett de med ovannämnda problem) mer en gärna ge en livslång vit period. Men det finns ju ingen anledning till det. De flesta föräldrar är kloka människor, dessutom utan alkoholproblem, och de kan dricka ett glas utan att kasta sig över flaskan och hälla i sig hela.



Däremot borde alla föräldrar bjuda sina barn på en uppväxt utan berusning och fylleri.

2008-11-11 @ 19:23:03
URL: http://bloggtipsarna.blogg.se/
Postat av: mamman

Det spelar ingen roll om det inte går ut alkohol i blodet när man ammar. Barn mår INTE bra av att vara med fulla föräldrar



HEJA BARNMORSKORNA!

2008-11-12 @ 11:12:32
Postat av: Bloggtipsarna

Ja eftersom det är visat att det inte går ut i blodet så kan man ju lämna amningen helt utanför diskussionen. Istället bör man ju fokusera på om det är farligt för barnet att vistas med personer som druckit (oavsett kön på personen).



Skulle det vara skadligt för barnet att vara med någon som druckit ett glas vin så är vi för ett omedelbart införanden av rekommendationen "Nolltolerans för FÖRÄLDRAR".



Men det faller ju på sin orimlighet att någon fara föreligger för barnet. (Om det nu inte bor med missbrukare som inte klarar av att begränsa intaget utan sveper hela flaskan - men som sagt, missbrukarna följer nog ändå inte de råd barnmorskan ger i just dessa frågor)

2008-11-12 @ 11:36:30
URL: http://bloggtipsarna.blogg.se/
Postat av: L

Ingen kan ju säga säkert att ett glas vin inte skadar barnet. Tänk om bröstmjölken tar smak av vinet. har det gjorts några undersökingar på det? det kanske inte är någon FARA men det kanske smakar skitäckligt. jag tycker gott att man kan hålla sig borta från flaskan medans man ammar. oavsett mängd man dricker. annars kan man ju barnet flaskan istället. alltså lägga ner amningen och ge ersättning eller välling istället. så viktigt kan det ju inte vara med vinet till maten. tänk på barnets bästa i alla lägen.

2008-11-12 @ 11:57:05
Postat av: Bloggtipsarna

Det är visat exakt vilken promille mjölken får när mamman dricker alkohol. Samma promille som mammans blod. Gissningsvis får medelkvinnan ca 0,1 promille efter ett glas vin. Det motsvarar en dryck med 0,001 % alkohol. Typ fil och juice om vi inte minns fel. Knappast skadligt.(INTE att jämföre med vid graviditet - då barnets blod får samma promille som mammans blod).



Och smaken?

Det är nog större risk att till exampel lök ger stark smak på mjölken? Och om någon upptäcker att just deras barn av någon anledning inte gillar mjölken efter vin, så bör ju den personen naturligtvis undvika vin (liksom man bör undvika exv. lök eller chili eller vad som helst om barnet inte gillar det)



Att ge flaska är ju inget alternativ för den som vill amma (och följa WHO:s rekommendation dessutom - om man nu ska prata om rekommendationer gällande barnets bästa). Om det vore farligt med ett glas vin så skippar nog de flesta hellre vinet än amningen. Vinet är ju inget viktigt på något sätt - utan lätt att offra.



Det finns dock säkert några som egentligen vill amma, men som lägger ner amningen för att "kunna" dricka. Skrämda av barnmorskornas propaganda. Synd för barnmorskorna att de med rena lögner ser till att minska andelen mammor som följer WHO:s rekommendation...



När det gäller WHO så förstår vi självklart att det inte är en rekommendation som är direkt applicerbar på svenska förhållanden. Här finns ju rent vatten till exv. ersättning (och det är väl främst som skydd mot smutsigt vatten i u-länder som rekommendationen tillkommit). Men om man nu ska prata om olika rekommendationer så... :)



Det man kan konstatera är att barnmorskornas rekommendationer om nolltolerans säkert är jättebra - för människor med alkoholproblem. OM de dessutom följde dem...

och att WHO:s rekommendationer om sex månaders helamning säkert är jättebra - för människor som lever utan rent vatten. OM de nu följde dem...



För "normala" vuxna människor i Sverige, med förmåga till eget sunt tänkande, så kanske ingen av rekommendationerna är särskilt avgörande för barnets välmående?

2008-11-12 @ 12:45:57
URL: http://bloggtipsarna.blogg.se/
Postat av: Mikael Tilly

Alkoholen är ett gift som både förgiftar kroppar och relationer. Det finns inget sätt att försvara "ett glas vin" eller en öl.



Denna "frihet" kostar enskilda, familjer, barn och samhället enorma summor av lidande och pengar.



Jesus sa att det ni har gjort mot en av mina minsta det har ni gjort mot mig. Och vi som (eventuellt) klarar av alkoholen borde inte vara så stöddiga så att vi kräver vår RÄTT till att dricka - när så många lider under alkoholens förbannelser.

2008-11-20 @ 23:13:51
URL: http://mikael.tillys.se
Postat av: Bloggtipsarna

Ja det vore underbart om ingen människa skulle fara illa av fylleri. Men för det krävs ju ett totalförbud mot alkohol, att bara hindra hälften av den vuxna befolkningen att dricka, och dessutom endast under en kort period av livet - gör väl rimligen ingen märkbar skillnad?

Det skulle fortfarande finnas lika många som skadas av fylleriet.



Och ett totalförbud känns ganska avlägset? Eller?

2008-11-20 @ 23:38:20
URL: http://bloggtipsarna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bloggtoppen.se
RSS 2.0