Maxtid på dagis

Samtalsämnet hos många föräldrar har idag varit Inger Kochs förslag om att lagstifta om 5 veckors semester för alla barn samt max 40 timmars veckor på dagis. Vi tycker att detta är ett bra förslag, kanske inte tanken på att lagstifta om det, men vi tycker det är bra att det blir en debatt.

Visst finns det ensamstående föräldar som inte har något val än att jobba heltid, och vi ser inte att det här förslaget skulle kunna fungera för dem. MEN det finns många föräldrar som väljer att jobba heltid för att istället kunna konsumera och göra karriär. På bekostnad av sina barn.

Det finns lagar som reglerar arbetslivet, med avtal och regler för arbetstider som arbetsgivarna måste följa. Men för barnen finns inte något sådant regelverk. Det vore kanske inte så dumt att ha en maxtid på 40-45 timmars vecka eftersom många föräldrar inte verkar kunna tänka själva.

Veronica skriver ett klokt inlägg i sin blogg, där hon till stora delar håller med om förslaget. "Så lyssna lite då och då på er förskolepersonal som har ont i magen av att se de små vara där så mycket som de är."

Vi skulle hellre se att man införde stämpelur - Nuddis - på förskolorna - något som fanns på många håll för några år sedan, men nu verkar avskaffats i de flesta kommuner. Finns det fortfarande kommuner som använder sig av det? Då stämplade man in och ut sitt barn, man betalade en fast grundavgift och sedan en rörlig del som man själv kunde påverka.

Då skyndade sig minsann föräldrarna till dagis för att hämta sina barn så snabbt som möjligt och därigenom få en lägre avgift. Då valde man att hämta sina barn innan man gick och handlade, istället för som nu att man kanske hellre lämnar kvar barnet tjugo minuter extra för att få uträtta sina ärenden i fred. Bättre med morot än piska tycker vi!

Läs Fotbollsfruns krönika om ämnet! Som vanligt har hon kloka åsikter.

Kommentarer
Postat av: Angelica

Borde finnas undantag gällande dessa regler, men reglerna behövs. Jag är lärare och jobbar på FÖRSKOLA som det heter. Jag har jobbat heltid de senaste åren och även somrar. Är du medveten om att föräldrar låter sina barn gå på förskola fastän de har semester själva? Fastän de är hemma med småsyskon? Sjuka syskon (som kommer in på förskolan i vagn fastän de har magsjuka)! Det finns barn som är på förskolan varje dag, mån-fre, år ut och år in. Är det bra för dem? Borde inte föräldrarna vilja vara med sina barn? Kan man inte så kan man inte, men så ser det enligt min erfarenhet inte ut.

2008-11-05 @ 20:32:35
Postat av: sandra

HejJag tycker det är fruktansvärt att vi väljer att ha barnen på förskolor så många timmar..Tittar bara på vårat lilla samhälle där 20 barn är inskrivna var av 10 barn behöver barnsomsorg varje dag resterande är grtátis barn som har föräldrar som är hemma med det nya barnet eller vabar med ett annat barn...När man e arbetslös kan man ju ha sin plats och kanske låta sitt barn vara där få timmar en gång i veckan inte flera..verkar som vi inte vill ta hand om våra barn..Vet ni hur era småttingar har det på förskolorna med många barn ,,tror ni att dom får den kärlek och omtanke som vi föräldrar ger nej så e inte fallet många stora grupper lite personal ständigt stressig miljö , underbar start i det nya lilla livet hmmm Nä föräldrar vi har chans att gå ner till 6 timmar allt går att lösa om man vill..skaffa inte så mycket status så har vi råd med barnen"annars bör man tänka till innan man skaffar barn"

2008-11-05 @ 21:51:52
Postat av: Veronica

Kan ju inte annat än att hålla med

2008-11-06 @ 07:59:05
URL: http://www.veronicasblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bloggtoppen.se
RSS 2.0