Blondinbella och DennisM tycker till om skolan

Blondinbella tycker till om gymnasiet - igen - och listar en del punkter som hon vill att ska förändras. Lektionerna ska vara mer som på högskolan, allt är inte obligatoriskt, och mer i form av föreläsningar. (Lite märkligt förresten att hon vär säker på att högskolan är just rätt form för henne då hon inte ens börjat där än.) Idrott ska inte vara obligatoriskt. Närvaro ska inte vara ett krav för höga betyg, utan enbart prestation. Det ska finnas mer information om entreprenörskap och företagande. Praktik i arbetslivet för alla - etc etc.

En del av punkterna skulle Blondinbella lätt kunna förändra själv genom att byta gymnasium. Det finns ju så otroligt många gymnasium runt om i landet med olika inriktningar - hade hon valt ett entreprenörsgymnasium misstänker vi att det handlar en hel del om företagande och entreprenörskap?

Vi kan hålla med Blondinbella i en del, det finns en hel del som skulle kunna se bättre ut i gymnasievärlden, men vi tror inte att tanken med eget ansvar och större valfrihet passar alla. Vi tror inte att majoriteten av dagens ungdomar som slutar nian och gör sina gymnasieval har ett mål och en klar plan för sina liv. Vi hade defintivt inte den mognaden själva och tillbringade våra tre år på gymnasiet med att terrorisera syo-konsulten med allehanda frågor om yrkesval - ena veckan var det florist som gällde, nästa vecka kock och tredje veckan journalist eller arkitekt. Sådär höll det på hela gymnasietiden innan vi till slut landade i yrkesval som låg långt ifrån vår ursprungliga tanke när vi en gång började där. Hade vi dessutom haft en frihet att inte behöva gå på lektioner utan komma och gå lite som vi ville så hade vi knappast haft den disciplinen att klara av skolarbetet på egen hand med gott resultat. 

De punkter som Blondinbella tar upp är jättebra. För Blondinbella. Även om vi själva tycker att "högskolemodellen" är bra, så tycker vi den är bra just för eftergymnasiala studier. Vi tror inte den är bra för den genomsnittlige 15-16-åringen.

DennisM håller inte heller med Blondinbella.   "Jag ser dock hellre en reform av betygssystemet än att man reformerar gymnasiet till en cirkus där man kommer och går som man vill, där man kan välja hur många år man vill gå och där man förväntas ta lika mycket ansvar som man bör göra på högskolan."

Är detta första gången DennisM skrivit något klokt?


Kommentarer
Postat av: Erika

Troligen ja, troligen.

2009-03-18 @ 09:53:10
URL: http://ikaaan.blogg.se/
Postat av: Matilda

Fy fan vad klokt skrivet av Dennis! Jag blev lite överraskad faktiskt!

2009-03-18 @ 10:09:57
Postat av: Andie

Skolsystemet ser ju ut på det sätt det gör för att det finns en tanke bakom det hela. Om alla fick komma och gå som de vill (och ändå få ut studiebidraget) så skulle de flesta 15-19 åringar inte befinna sig i skolan. Det är inte bara kunskapsbiten som skolan faktiskt erbjuder,

i skolan finns också den socialabiten och inte minst vägledning. Men visst kan saker och ting förbättras både för personal inom skolväsendet och eleverna.

2009-03-18 @ 11:01:32
URL: http://www.upinmytree.wordpress.com
Postat av: ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Min erfarenhet som gymnasielärare är att även fast vi har obligatorisk närvaro så är det väldigt många som skolkar och känner till att dom kan vara borta en viss procent och ändå behålla studiebidraget. så hur det skulle det då vara om vi tog bort obligatoriska närvaron helt?



Dom få gångerna jag har haft frivilliga lektioner (t.ex. en extra lektion inför ett prov) så har det dykt upp max 5 elever!

2009-03-18 @ 11:37:53
URL: http://bambi.blogg.se/
Postat av: Yrla

Var är DennisM´s blogg? Har han tagit bort den?

2009-03-19 @ 17:06:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bloggtoppen.se
RSS 2.0