En obekväm sanning?

Häromdagen skrev Blondinbella en debattartikel i Expressen. En artikel om feminism och om hur kvinnlig avundsjuka hämmar kvinnor. Artikeln ledde närmast till ett ramaskri. Kommentarerna haglar hos Blondinbella och likså hos Expressen. Många som hyllar henne och vissa som skriver ungefär att "Vadå? Att kvinnor är missunnsamma mot andra kvinnor är väl inget nytt? Blondinbella är ung och oerfaren om hon tror att det hon säger är en nyhet". Men kanske ännu fler från personer som tycker att hon har fel - Många, många som uppger sig snarare se ner på Blondinbella, eller känna medömkan, än avund.

Men har hon verkligen så fel?? När hon pratar om avundsjukan alltså. Om man bortser från just henne själv och huruvida folk är avundsjuka på henne eller inte så är det väl ganska solklart att hon har rätt. Till exempel, en nybliven kvinnlig chef har inte sina värsta hinder i de manliga kollegorna utan i kvinnorna (om man generaliserar). Det är väl en sanning att kvinnor ganska ofta är missunnsamma och avundsjuka på andra kvinnor som går om dem karriärmässigt - att de inte hjälper varandra framåt, snarare försöker stjälpa? Visst - det har blivit bättre och ju yngre kvinnorna är dessto mer klarar de av att unna en annan kvinna att gå om dem själva. Men inte är väl problemet borta?

Om inte annat talar ju de många exemplena som tas upp bland Expressens kommentarer för att Blondinbella har rätt i just denna fråga. Exempel på kvinnor som fått känna av hur ens kvinnliga medarbetare tydligt uttrycker både missunnsamhet och avund. Vi säger inte att män för den skull är några under av hjälpare åt varandra, men inbillar oss att de, åtminstone inte lika ofta som kvinnor, i praktiken försöker stjälpa de av samma kön som visar framfötterna på ett eller annat sätt.

Att sen blanda in feminismen i det hela på det sätt som Blondinbella gör - då kan det inte annat än bli fel och konstigt. Åtminstone när hon inte ger intryck av att vara särskilt påläst när det gäller feministisk historia och teori. Men den biten av debattartikeln lämnar vi därhän - annars riskerar detta inlägg att bli alldeles för långt.

Vi avslutar med en av de kommentarer som skrivits på Expressen.se:
Minst 75% av de kvinnliga inläggen dryper av avundsjuka! Så utomordentligt amuserande och avslöjande! LOL

En överdriven kommentar - som kanske inte har så mycket att göra med sanningen. Det är nog inte så att 75% av kvinnorna är avundsjuka på just Blondinebella. Men att den kvinnliga missunnsamheten och avundsjukan finns - och är större än bland männen - det är vi ganska säkra på. Alla konkurrerar med alla - såväl män som kvinnor. Men framgångsrika kvinnorna har ett litet extra hinder - och de är att de har fler av samma kön mot sig än vad männen har. Tror vi.

Varför det är så är vi inte rätt personer att svara på. Men vi tror iallafall inte att det beror på någon gen som gör kvinnor elakare och svinigare än män. Men något är det som föder denna missunnsamhet. När det gäller de äldre generationerna så kanske, kanske det iallafall delvis beror på att de hela tiden ser yngre kvinnor komma in på deras arbetsplatser. Kvinnor som (tack vare den feministiska kampen) har helt andra förutsättningar och möjligheter än vad de själva hade när de för 40 år sedan klev ut  i arbetslivet? Kvinnor som med stormsteg dundrar förbi dem. Dundrar förbi dem som i praktiken, i sin karriärs begynnelse, var utestängda från många positioner, och som genom sin kamp gav dessa kvinnor av yngre generationer en bättre framtid. En framtid som de själva aldrig riktigt kom att få dela. Vi vet inte, men det är en gissning som kanske förklarar delar av fenomenet iallafall.

Och förresten - läs Blondibellas replik. Den är bra.


Kommentarer
Postat av: Sarah G

Heja Blondinbella!

2009-03-10 @ 10:05:56
Postat av: Valpen

Man behöver inte ha nån höjdarkarriär för att känna av att andra kvinnor är missunnsamma..

Det räcker med att man är driftig och tar för sig.. Det är ju i det närmaste en dödssynd..

2009-03-10 @ 11:19:23
URL: http://www.valpen.tk
Postat av: Erika

Tycker det är bra att hon kör sitt race!

2009-03-10 @ 15:58:17
URL: http://ikaaan.blogg.se/
Postat av: Anna Kaagaard Kristensen

Att kvinnor är avundsjuka på andra kvinnor och är väldigt missunsamma det tror jag stämmer alldeles för väl, men kvinnor är ganska duktiga på att avfärda kritik som avundsjuka och missunsamhet, i stället för att tänka till varför man blev kritiserad.



Men en riktig klassiker är ju de tjejer som ser att man har en stor mascara fläck på kinden, eller läppstift på tänderna eller något annat man gärna vill veta om man har men de väljer att tiga om det :D

2009-03-10 @ 20:36:08
URL: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/
Postat av: Nattis

Det är ju ingen nyhet hon kommer med precis! Men visst har hon rätt, vi är missunsamma och väldigt avundsjuka av oss.

2009-03-10 @ 21:57:16
URL: http://www.metrobloggen.se/Natthemligheter

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bloggtoppen.se
RSS 2.0