Livspussel - världens fulaste ord

Therese skriver ett klokt och välformulerat inlägg om vardagspusslet (eller livspusslet som det kanske oftare kallas). Det moderna fenomenet att föräldrar stressar ihjäl sig för att få vardagen att fungera.

"Jag fattar inte vilka slags liv alla dessa stressade familjer har. Barnen har tusen fritidsaktiviteter var som det ska skjutsas och hämtas till och från? Men låt dem inte ha det då om det blir så jobbigt för hela familjen, det räcker väl med nåt och man klarar sig garanterat helt utan ibland, det finns väl sjukt mycket bra saker man kan göra med sin fritid som inte är oganiserad aktivitet. Allt behöver väl inte vara så himla uppstyrt hela tiden, man kan väl gå ut lite i naturen eller baka muffins eller pyssla lite tillsammans, utan att det måste heta kvalitetstid och scrapbooing och cupcakeing och fuck vad det heter och vara organiserat och förberett och perfekt, det verkar ju som att varenda svensk familj måste schemalägga sin vardag minutiöst för annars brakar allt ihop och det blir kaos och man bryter ihop för att vardagen är ett helvete och skriver en bitter roman om det."

Vi känner inte heller igen oss i den stressade bilden av familjen som är så populär i media. Kanske majoriteten av svenskarna inte heller gör det, utan det är en bild som skapats av alla dessa mediemammor som skriver om sina hektiska dagar med tonvis med aktiviteter. Vi hoppas att verkligheten är mer soft och avslappnad för de flesta svenska familjer. Tyvärr så får de som lever i "verkligheten" sällan komma till tals, utan det är en viss klick av föräldrar - eller egentligen mammor, för det verkar vara mammorna - som är de mest stressade och har den största prestationshetsen för deras projekt Familjen.

De verkar som att de som har mest problem med "livspusslet" är familjer med relativt god inkomst, med två föräldrar som har ganska bra jobb, och bor i villa. Det är ofta dom som gnäller mest, men det är också dom som har de största möjligheterna att förändra sin situation. Kanske genom att gå ner i tid på jobbet. Kanske genom att inte boka upp alla kvällar för aktiviteter. Det är klart att det funkar att jobba heltid och ha barn, om man ser till att hålla kvällar och helger lediga för annat och inte boka in en massa måsten. Att bara vara. Det blir stressigt och svårt först om man försöker få in flera olika kvällsaktiviteter per barn i veckan, och dessutom egna aktiviteter för de vuxna, och samtidigt hålla hemmet skinande rent, och kanske renovera badrummet, hänga med alla inredningstrender, hinna blogga-surfa-facebooka, hinna träna, och alltid vara den tipp-topp perfekta och snygga och välklädda och beundransvärda Familjen.

Men, man skapar inte en lycklig familj genom att hålla den sysselsatt in absurdum. Det är först när man slappnar av och bara tar det lugnt som man kommer nära varandra.


Kommentarer
Postat av: Mirry

Så söt blogg du har!



Spana in Borås största blogg!



www.arntyochmirry.se



Kommentera gärna!

2009-03-06 @ 11:36:40
URL: http://www.arntyochmirry.se
Postat av: Malin

Ja nu är det helgmys på hög nivå som gäller :) Trevlig helg, Malin.

2009-03-06 @ 11:58:27
URL: http://jasminofriends.blogg.se/
Postat av: eva-marie

Vilket fantastiskt BRA inlägg! Nog "pusslar" vi lite till mans men det gäller at tänka efter vad som verkligen är viktigt i livet.

KRAM

2009-03-07 @ 17:35:00
URL: http://www.metrobloggen.se/evam

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bloggtoppen.se
RSS 2.0